„Стипендианти на НОИ“ от Ардино посетиха Асеновата крепост

Гюнер ШЮКРИ

Около 20 пенсионери-членове на Клуба на пенсионера в Ардино, които определиха статута си като „Стипендианти на НОИ“, организираха еднодневна екскурзия в сърцето на Източните Родопи с маршрут Смолян, Рожен, Чепеларе, Нареченски бани, Бачковския манастир, Асеновата крепост, край Асеновград.

Стипендиантите на НОИ бяха изключително впечатлени от Асеновата крепост, известна още и като „Станимака“. Тя е един от символите на Асеновград. Пътят до нея е тесен, надвиснал над пропаст. В църквата към крепостта има запазени малко на брой стенописи, свидетелстващи за изкусните зографи през Средновековието. Крепостта при цар Иван Асен 2 е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.

Участниците имаха възможност да посетят и втория най-голям манастир у нас – Бачковския. По пътя към него те се насладиха на ръчно изработените съдове и сувенири, които се предлагаха по сергиите. Преди това направиха разходка в центъра на Чепеларе, зеленото сърце на България. Направиха и групова снимка пред Роженските ливади и Драгневата къща в смолянското село Соколовци. В края на екскурзията хапнаха и вкусна риба в Черноочене.

Пътуването на възрастните ардинчани се осъществи с финансовата подкрепа на управителя на фирма „Панорама-2000“ Евгин Мехмед, председателя на общинския съвет Сезгин Байрям. Групата изказва най-искрени благодарности на спонсорите и на местната автобусна фирма „Олмена 06“ с шофьор Иляз Фаик за комфортното и безаварийно пътуване.

Източник ->