Нови постижения на математиците лингвисти на Езиковата гимназия   

За да се занимаваш с математическа лингвистика най-важното е да умееш да разсъждаваш логично. Решаването на задача по лингвистика изисква да се разчитат или разшифроват текстове на малко познати езици (например шумерски), с помощта на логиката и знанията за езиците като цяло, чрез прилагане на математически методи, на интуиция и въображение. Това прави състезанията по математическа лингвистика толкова интересни и оспорвани.

Учениците от Гимназията работят в група за подготовка на изявени ученици по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ с ръководител Маргарита Стамова. Кулминацията на участията им в състезания и олимпиади по Математическа лингвистика е класирането на дванадесетокласничката Дилара Сарач от 12 клас в ЕГ „Христо Ботев” за участие в Националната олимпиада, където за втора година тя показа знания, умения и аналитично мислене. Олимпиадата се проведе от 27 до 29 април 2018г. в град Бургас, присъстваха 107 ученици от цяла България от възрастова група VIII-XII клас. Участниците се състезават в два кръга – индивидуално и отборно. В индивидуалното състезание те решават тема от три задачи. Във втория кръг според указанията на журито, определено от Националната комисия, се съставят отбори от по 3 или 4 души, които работят съвместно върху една тема.

Успехът на Дилара мотивира нейните съученици да продължават да се занимават с математическа лингвистика, да участват в състезания и олимпиади и да повярват, че когато решаването на задачи доставя удоволствие, тогава идват и успехите.

Източник ->