Завърши деветомайската „Декада“ на младшите посланици

Срещата с евродепутата Джамбазки отбеляза своеобразният финал

Послучай празничния девети май младшите посланици на най-голямото училище в Южна България – СУ „Петко Рачов Славейков“, бяха подготвили сериозна програма, която продължи цели десет дни. Инициативите преминаха под надслов „Европа с вдъхновение и творчество“ – „Декада за Деня на Европа“, която стартира още на 26 април с акцията „От Кърджали до Страсбург“ – украсяване на училищния автобус със знамената на страните-членки на ЕС. И завърши с тържествено честване на Деня на Европа и Деня на Победата на 9 май и среща с евродепутата Ангел Джамбазки.

В ранните часове на деня младшите посланици стъпиха в обувките на ръководството на училището и получиха властта, тъй като по-голямата част от тях са и активисти в Ученическия парламент, начело със Стамен Сарчев.

Своеобразен финал на „Декадата“ сложи срещата на младшите посланици с евродепутата Ангел Джамбазки, който бе специален гост за деня. Той бе посрещнат на входа на училището от ентусиазираните младши посланици и от Обединена Европа /в ролята Едуина от 12“а“ клас/, която бе и образът, съпътстващ всички инициативи през деня. „Директорът за един ден“ Стамен Сарчев го запозна с училищната атмосфера, като обърна специално внимание на Еврокоридора. Повод за гордост е, че това е първият Евро- коридор в България, открит на 01.01.2007 година по повод влизането на България в ЕС. След това учениците се похвалиха с множеството купи и медали. Показаха на своя гост кабинета по български език и литература, а той от своя страна сподели впечатлението си от приятната атмосфера в училището. Преминаха и към кабинета по история и цивилизация, където се проведе и разговорът между посланиците и господин Джамбазки. Той им сподели каква работа върши като част отделегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша Югославска република Македония, на която той е заместник-председател, в Комисията по култура и образование и делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС- Бивша Югославска република Македония, където той е член. Запозна ги и с работата си на заместник в подкомисията по сигурност и отбрана, комисията по правни въпроси, комисията по външни работи и делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия. След като чуха за натовареното му ежедневие, на учениците им стана интересно кога има време за личния си живот. Отговорът бе, че с течение на времето работата му се е превърнала в личен живот. Това показа на учениците, че да бъдеш евродепутат и да защитаваш интересите на народа си изисква пълна отдаденост. Обсъдени бяха и въпросите относно мястото на Македония в ЕС, ролята на Русия и (не)възможността Турция да бъде страна-членка на ЕС.

Ангел Джамбазки отправи послание към учениците да пазят добрата среда, която им е създадена в училище и да продължават да трупат успехи. В края на срещата подари на всички младши посланици по един български трибагреник, и точно в Деня на Европа той им припомни, че Европа е в България и България е в Европа.

Срещата се проведе и с участието на „ученика за един ден“ Милко Багдасаров, който изрази своето задоволство от активността, спокойствието и увереността, с които младшите посланици водят диалог дори с членове на Европейския парламент. Това показва, че работата, свършена в рамките на този проект, води до изключително положителни резултати в знанията, уменията и поведението на младите хора.

Източник ->