За магията, наречена музика и музиката, която омагьосва

Рок вариант на родопската песен «Девойко, мари хубава» изправи на крака публиката в залата на Дома за култура и младежки дейности по повод откриването на ХХІ Национална олимпиада по астрономия в Кърджали. Музикален фурор предизвикаха младите таланти от Ателие «Музика», работещи по проект «Приятели» с ръководител Любен Полихронов – учител по музика в гимназията. Домакините от Езиковата гимназия «Христо Ботев» очароваха взискателната публика с концепцията на спектакъла.

Идеята за написване на мюзикъл или музикална пиеса по зададена тема от участниците с компютърно оркестриране и аранжимент, разучаване и изпълнение пред публика беше успешно реализиран практикум. При презентирането на втората музикална творба, известна със заглавието «Реквием», посветена на патрона на училището – Христо Ботев, младите виртуози обраха овациите на присъстващите в препълнената зала. Момичетата и момчета работят в Ателие «Музика» и подготвят още музикални изненади за ценители.

Гостите на града имаха възможността да се насладят на таланта на младежите, които проявяват музикален талант и креативност в избора на песни и в тяхното професионално изпълнение. Дейностите на Ателие «Музика» са по Проект BG05M2OP001-3.002-0239-C01 «ПРИЯТЕЛИ» на Училищно настоятелство “Христо Ботев”, в партньорство с община Кърджали, финансиран в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) BG05M2OP001-3.002 «Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила» (втори срок), Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020», съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.Целта на проекта е работата на клубове по интереси, в които ученици – представители на различни етнически малцинства, да съхраняват и развиват своята културна идентичност, както и да развиват своите творчески таланти в мултикултурна среда. Участието в проекта дава възможност на участващите ученици да развиват творческите си заложби, изявявайки се в училищния живот наравно със всички останали свои връстници.

Източник ->