„Славейков“ се включи с устрем в „Розите на България“

На 11 май точно в 13 ч в двора на СУ „Петко Рачов Славейков“ водещата Александра от 11“а“ клас, облечена в прекрасна тракийска народна носия, започна с думите: „В една от най-обичаните български песни се пее: „Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България. Вземи във този хубав ден една българска роза от мен. Нека тя да ти разкаже с ароматния си глас за Балкана, за морето и за всички нас.“И аз днес Ви казвам добре дошли, ученици, учители, родители и приятели на нашето училище на празника, който организираме като част от инициативата „Розите на България“. Ние днес сме част от голямото семейство на включилите се в тази родолюбива кауза българи в цяла Европа и не само.

„Инициативата „Розите на България“ се организира от Министерството на образованието и науката съвместно с българските общности зад граница и участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Тя е посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий. Първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, която е определена за Европейска година на културното наследство, предоставя възможност за презентиране на дейността на българските училища в страната и чужбина, за необходимостта за изучаване на българския език зад граница, като един от официалните езици на Европейския съюз, както и на културните ни традиции. Инициативата е в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция на българите в чужбина.

Славейковци включиха в своето тържество стихотворения за родината на български автори, народни песни и танци, благотворителен базар на традиционни български ястия, изложба на носии, изложба на картини, и във всичко обединяващият елемент е българското и розата.

Първокласници с класен ръководител Ивета Хаджиева рецитираха стиховете „Родна реч“, „Аз съм българче“, „Най-добрата люлка“ и „Не искам да порасна“. Малката Ирем Садула от 3 клас е вече талантлива народна певица, която разплака публиката с „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Вокалната група от 3 клас с ръководител Мария Загорова представи рап вариант на песента „Рипни, калинке“. „Филиповско хоро“ изиграха гимназистите от танцов клуб „Шарени ритми“ с ръководител Галина Стефанова, а учениците от 7“е“ клас подканиха присъстващите да се присъединят към тяхната „Бяла роза“.

Междувременно присъстващите в двора на училището родители, деца и учители разгледаха кулинарната изложба от традиционни български ястия, приготвени от учениците на „Ръка за помощ“ с ръководител Снежана Сиракова. Мнозина си закупиха от вкусните гозби, като допринесоха за събирането на сумата от 156 лева, с които ще подпомогнат дейностите на кърджалийския клуб „Ахридос“, членовете на който са си поставили за цел да възродят всичко, свързано с българщината.

Изложба на рисунки и изложба на носии, поставена от учителя по изобразително изкуство Недим Мустафа и неговите ученици, допълни магията на празника.

Тържеството завърши с общия елемент, предварително обявен от организаторите на инициативата –хоро, поведено от директора Милко Багдасаров, под съпровода на известната българска музика „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, на която танцуват всички участници в инициативата „Розите на България“ в страната и чужбина. Тази музика предизвиква родолюбиви чувства във всеки от нас заради своя ритъм, текст и изпълнение. Славейковци извиха едно дълго и красиво хоро и да си пожелаха догодина „Розите на България“ пак да ги съберат.

Източник ->