Заслужена награда за немските театрални таланти от Езиковата гимназия

За шести пореден път на национална сцена „Завесата се вдига за немски език” за театралните таланти от Езикова гимназия „Христо Ботев“ и те се завърнаха с награда за трето място от традиционния фестивал на ученическите театри на немски език. Събитието се проведе в град Сливен от 24 до 26 април 2018г. и на сцената муботевци за поредна година премериха сили с още 12 състава от елитни гимназии в страната. Събитието бе организиран от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел. Фестивалът за училищен театър на немски език се провежда за шеста поредна година и участието на немската трупаот Езикова гимназия „Христо Ботев“ в него вече е традиция. От 20 представени постановки до участие в заключителния кръг тази година бяха избрани 12, които бяха представени на сцената на зала „Сливен”.

Тази година темата на фестивала бе „ГенерацияZ” и театралите от Кърджали представиха пиесата „Chatandshop“ („Чат и шоп”) от немскияавтор Юта Репенинг, разказваща за ценностите, чувствата и изживяванията на днешното компютърно поколение. Snapchat, YouTube, Facebook, Amazon, OLX – всичко това не са чужди думи за Генерация Z, защото младежите прекарват своето свободно време основно пред смартфона или пред компютъра. Библиотеките са заменени от търсачки като Google и даже, за да пазаруваш не е нужно да напуснеш дома си. Така че е съвсем естествено да се завързват познанства в Интернет. Но какъв е всъщност социалният контакт на Генерация Z? С театрални средства и игра талантите от Кърджали представиха това, което се случва във виртуалния свят и съответно това, което се случва в главите на тези, които постоянно висят пред компютъра или пред смартфона си.

В сценичната реализация на пиесата участваха: Павел Димитров и Мелисса Христова от 12 клас, Васил Петковски, Георги Събев, Слави Мандажиев от 11 клас, Любов Стойчева, Чаала Идриз, Мелиса Хайдарова, Антонина Моллова от 10 клас, Божидара Атанасова и Айлин Хюсеин Месут Бекман от 9 клас. Всички те са участници в клуб „Театрално студио на немски език“, работещ по проект „Твоят час“ под ръководството на Радка Попгеоргиева. Самото участие във фестивала бе награда за тяхната работа през годината, а сценичното пресъздаване на творбата, съчетано с интересна хореография, завладяващо актьорско майсторство и отлично владеене на езика на Гьоте събра много овации от страна на публиката. Постановката впечатли журито с оригиналната интерпретация на темата и талантливото сценично пресъздаване на емоциите, владеещи днешните млади хора и то по достойнство отличи пиесата с награда за трето място.

Кърджалийскта публика ще има възможност да гледа постановката на 1 юни по време на традиционния театрален маратон, организиран от Езиковата гимназия всяка година по повод патронния празник на училището. Тогава талантите от училището ще представят на сцената на ДМТ „Димитър Димов“ 4 различни пиеси на английски, немски, френски и български език. Любителите на театралното изкуство са поканени да се насладят на играта на младите актьори от ЕГ“Христо Ботев“.

Източник ->