Театрали от Езиковата с отлично представяне на национален фестивал

Девет ученици от ЕГ „Христо Ботев“ гостуваха в гр.Ловеч и участваха за пети пореден път в Националния фестивал за авторска драматургия на английски език. Тази година те премериха сили и талант с трупи от Варна, Русе, Сливен, Смолян, Кубрат, Враца, Пловдив, Ловеч, София, Казанлък, Своге. Въпреки по- многобройното участие на групи от училища от цяла България, ботевци се представиха отговорно и защитиха вече изградените си позиции на изтъкнати театрали, пресъздаващи вълнуващи авторски пиеси на английски език.

Творбата, която кърджалийските учениципредставиха на националната сцена се нарича „Цената на славата“ и има драматичен характер.Главната героиня е красиво и богато момиче, на което всички искат да приличат и за чието внимание се борят. Но нищо не е такова каквото изглежда. Приятелите са с нея заради парите, семейството й се разпада, а тя е нещастна. Посланието на пиесата е, да не се променяме заради другите и да не съдим за хората по външния им вид.

Идеята за пиесата е на Мария Тончева от осми клас, но всички останали участници в театралното студио се включиха активно с идеи по време на репетициите. Освен нея своя талант, както и отлично владеене на английски език на сцена разкрихаи други осмокласници от кърджалийската езикова гимназия – Онай Али, Илия Чавдаров, Елис Али,Теодора Митева, Габриела Тренева, Яна Михайлова, Петя Тончева, както и Валентина Ананиева от 9клас.Така се роди една прекрасна пиеса на злободневна тема. Заслугата е и на ръководителя на трупата Таня Маровска, учител по английски език в гимназията. Учениците репетират и провеждат своите занятия в рамките на проект „Твоят Час“ и участието на театралния фестивал в Ловеч бе една от представителните изяви на клуб „Театрално студио на английски език“ към училището.

Журито на фестивала оцени по достойнство таланта на актьорите от всички представили се трупи. Представени бяха проблемите в обществото ни, така както ги виждат младите хора.И ако повече възрастни гледат тези постановки лесно могат да намерят в тях отговори на въпроси, които отдавна търсят.

Пиесата „Цената на славата“ на ботевциполучи награда за най-добро групово изпълнение. И какво по-хубаво от това – признание за екипна, ползотворна и успешна работа. Кърджалийската публика ще има възможност да се наслади на таланта на младите актьори през месец юни, когато Езикова гимназия „Христо Ботев“ провежда традиционен театрален маратон с пиеси на различни езици по повод патронния празник на училището.

Източник ->