Американски дипломати и музиканти танцуваха в Езиковата гимназия

USA-3-720x501

Високи гости посрещнаха в четвъртък учениците и учителите от Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” в Кърджали. USA-2

Заместник посланикът на САЩ Брус Бъртън и съпругата му Сю, Тами Палчиков, аташе по културата, джаз певицата Джанис Харингтън и нейният китарист Дилън Вон преминаха през шпалир от гвардейци, похапнаха питка с мед и аплодираха изпълненията на групата за народни танци в училището. Директорката Йорданка Чавдарова закичи всички с мартеници, изработени от сръчни кръжочници и получи специален тематичен сувенир – таралеж, от заместник посланик Бъртън. Дипломатът явно бе добре информиран, че таралежът е знакът на училището и обогати колекцията на школото.

USA Гости и домакини се включиха в семинара по традиционна американска музика, който проведоха Джанис и Дилън. Младите хора научиха интересни факти от музикалната история на афро-американците. Всички пяха, танцуваха и се забавляваха от сърце, заразени от енергията на певците. Накрая домакините показаха стъпки от българска ръченица, а Джанис и Дилън успешно се включиха.

Заместник посланик Бъртън посети час по английски език на преподавателката Никол Пилар, която работи в Езиковата гимназия по Програма „Фулбрайт”.

Представителите на Американското посолство бяха в Кърджали за тържеството по случай 25-тата годишнина на Дружество „Приятели на САЩ”, а концертът на Джанис Харингтън в Дома на културата и семинарът в ГПЧЕ са част от програмата на Месеца на Америка.

Гостите не пропуснаха да се снимат на улица „Вашингтон”. USA-1USA