За първи път от 25 години закритият плувен басейн в Кърджали отвори врати

Днес закритият плувен басейн в Кърджали отвори врати за децата от клубовете по водна топка. Кметът инж.Хасан Азис даде старт на приятелския мач между малките ватерполисти. Още преди началото много състезатели, треньори, спортни деятели и родители се бяха събрали пред сградата на Общинския плувен басейн.

„Днешната дата е една от тези, които ще се помнят дълго от кърджалийци. Спазихме даденото обещание, че до края на тази календарна година басейнът ще отвори врати. Това е символично отваряне на реновирания закрит басейн, чакан повече от 25 години. След дълги премеждия и много трудности, които трябваше да преодолеем, днес закритият плувен басейн вече е факт”, сподели инж. Хасан Азис.Той бе придружаван от зам.- кмета по строителството инж. Катя Митовска, зам.- кмета Веселина Тихомирова, общинския съветник Милко Багдасаров и преставители на фирмата – изпълнител.

Пред присъстващите г-н Азис подчерта, че закритият плувен басейн е и новогодишен подарък за много деца, много състезатели и много жители на общината. Кметът поясни още, че в първите дни на следващата година след като се подпише Акт 16 за въвеждане на съоръжението в експлоатация, общината Кърджали вече ще има нормално функционираща база, включваща басейн с размери 12 на 25 м, детски басейн, два броя сауни, джакузи, фитнес зала, многофункционална зала за различни видове спорт, които ще бъдат на разположение на хората. „Кърджали се сдоби с още едно спортно бижу. След стадион „Дружба” успяхме да предоставим на кърджалийци още една модерна спортна база за развитие и на водните спортове,” подчерта градоначалникът и пожела на състезатели, треньори и спортни деятели много нови успехи, а на всички жители на общината весели новогодишни празници и 2018 гадина да е мирна, изпълнена с повече радости, с много щастие и благоденствие във всеки дом.

Държавната приемателна комисия с участието на представители на общината, няколко министерства и институции трябва да приеме обекта на 9 януари следващата година, след което предстои да бъде актуализирана и общинската Наредба за определяне таксите за ползване на басейна.

„След Нова година басейнът ще е общодостъпен за всички. В рамките на месец, месец и половина докато се приемат промените в Наредбата и стане ясно кой ще стопанисва Общинския плувен басейн, съоръжението ще се ползва безплатно, което ще бъде бонус за кърджалийци за тяхното дълго чакане”, каза още кметът инж. Хасан Азис.

Той поясни, че около 1,5 млн лв. целеви средства са вложени за цялостния ремонт на обекта, допълнително са осигурени и около 500- 600 хил.лв. от общинския бюджет.

Кметът инж. Хасан Азис припомни, че причина за забавяне на строително –монтажните дейности са както финансови, така и технически проблеми. Извършено е укрепване на носещата конструкция и на малкия, и на големия басейн, допълнително са били инжектирани основите на съоръжението, извършени са и ред други инженерни мероприятия. Заедно с това е направено и саниране на фасадата на сградата, в момента затоплянето на водата е на течно гориво, но предстои да се премине на газ. Ще бъдат направени и допълнителни подобрения, оборудване на фитнес залата, също и на голямата тренировъчна зала, обзавеждане на треньорските кабинети и т. н.

Инж. Азис подчерта, че вече е монтирана и автоматична система, която ежедневно ще следи за температурата, качеството и чистотата на водата.

Kardjali.bg

Източник ->