Момчилград отбеляза Международния ден на майчиния език

mg-21-fevruari-1

Международният ден на майчиния език – 21 февруари, бе отбелязан с богата културна програма в Момчилград. Изпълнение на песни и танци, както и музикално-поетична вечер внесоха настроение в препълнената с ученици и родители зала.

В Момчилград Международният ден на майчиния език се празнува за четвърта поредна година. Събитието бе организирано под патронажа на Община Момчилград. Почетни гости бяха зам.-консулът на Република Турция в Пловдив Мурат Мухаджъроглу, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, както и зам.-областният управител Селвие Ахмед.

Малките самодейци в духовното средище изпяха песни и изрецитираха стихове. Народните танци, изпълнени от тях, разнообразиха програмата.Кметът на община Момчилград Акиф Акиф съобщи, че за следващата година се предвижда празникът да бъде разнообразен и обогатен с още по-богата програма в продължение на цяла седмица.

Стана ясно, че 21 февруари се празнува като Ден на майчиния език от 2000 г. в редица държави по света по решение на ЮНЕСКО от 1999 година. Целта е запазване и съхранение на езиковото и културно многообразие и многоезичие.

Momchilgrad.bg