Награди за СУ „Петко Рачов Славейков” в БАН

Групата от СУ „Петко Рачов Славейков”, заедно с Надежда Аплакова

Продължава изключително успешното участие на „Славейков” в националните конференции по математика. Отлично се представиха и с награди се завърнаха в Кърджали учениците от Средно училище „Петко Рачов Славейков”, които участваха от 13 до 15 ноември в Четвъртата научна сесия на Ученическия институт на БАН. ДеветокласничкатаМария Александрова и дванадесетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова се състезаваха в категорията „Математика” пред авторитетно жури с председател академик Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика на БАН. Цветелина и Сиел взеха двете втори награди, а Мария получи наградата за успешен дебют.

На сесията на Ученическия институт на БАН бе и Милко Багдасаров, директор на СУ „Петко Рачов Славейков”. От трибуната младите математички благодариха на своя директор за грижите и подкрепата.

Мария дебютира в научните сесии на Ученическия институт на БАН с темата “Вероятности за улучване на мишена в граф“ – неин научен ръководител е Петър Гайдаров, третокурсник в Университета на Кеймбридж, Кеймбридж, Великобритания. Сиел е участник втора година – тя се представи с проект по геометрия“Спрежение на Микел“ – с научен ръководител Надежда Аплакова, Career teachers UK, Лондон, Великобритания. Цветелина, също от 12 клас, вече трета година е на този престижен форум – този път тя докладва своята разработка по комбинаторика „Покрития на ленти от триъгълници” – с научен ръководител Вълчо Милчев, Кърджали.

Нашите момичета изпратиха своите проекти в поставения от БАН срок, те бяха рецензирани, след което и трите ученички получиха съобщения, че са допуснати за докладване. Традиционно сесията се проведе в голямата зала на Академията в центъра на София срещу сградата на Народното събрание. Форумът бе открит от Председателя на Българската аказемия на науките академик Юлиан Ревалски. Младите таланти се състезаваха общо в пет научни направления.

Източник ->