Започна голямото гласуване за „Кмет на годината 2017“

Петият национален онлайн конкурс „Кмет на годината“ започна. От днес до 25 октомври гражданите на България ще поставят оценка на работата на градоначалниците в 10 категории и ще определят кои местни управници трябва да вземат кметските Оскари. Конкурсът се организира от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Порталът на българските общини Kmeta.bg. Най-добрите кметове ще бъдат определени след онлайн гласуване в специалната платформа на Kmeta.bg – kmetnagodinata.bg. Вотът си дават българите от цялата страна, като изразяват гражданската си позиция и оценка за работата на кметовете и техните екипи. Гласуването стартира на 1 октомври, ще премине през 2 етапа и ще приключи на 25 октомври 2017 г. Гражданите ще определят с вота си най-добрите градоначалници в 10 категории, като във всяка ще изберат победител за малка, средна и голяма община:

– Кмет на годината

Приз за цялостна дейност на кмета през годината във всички сфери на работа на ръководената от него/нея местна администрация

– Кмет на гражданите

Приз за кмета, който с работата си е най-близо до гражданите с бързина на реакция на проблемите и решаването им

– Паркове и градска среда

Приз за опазване и разширяване на зелените системи и превръщането им в любимо място за отдих

– Туризъм, култура, фестивали и традиции

Приз за развитието на общини като атрактивна туристическа дестинация с множество инициативи в различни посоки

– Ефективно управление на проекти

Приз за разработването на проекти и печелене на финансиране за подобряване на градската среда

– Спорт и младежки политики

Приз за спортни площадки и зали за насърчаване на развитието на любителския и професионален спорт

– Иновации, наука и образование

Приз за усилия за внедряване на иновации в образованието на децата

– Инвестиции и работни места

Приз за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места

– Подкрепа за БГ производителите – фермерски пазари в града

Приз за общините, които насърчават регионалните земеделски производители и организирането на фермерски пазари, на които да излагат стоките си- Tech City

Приз за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи

Гласуването ще се проведе в два етапа. В първия етап (от 1 до 12 октомври 2017 г.) ще бъдат номинирани всички 265 общини в България във всичките 10 категории. Гласуването ще бъде свободно за всички граждани, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години.

Вторият етап на гласуването ще започне на 13 октомври. В 9 от категориите остават по 15 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини в категория. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души, съобщава kardjali.bg.

В категорията „Кмет на гражданите“ ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 25 октомври 2017 г.

Победителите, събрали най-голяма подкрепа от гражданите в онлайн гласуването ще бъдат наградени на петата национална церемония „Кмет на годината 2017“, която ще се състои на 27 октомври (петък) 2017 г. от 13:00 часа в София Тех Парк. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1.

Източник ->