Един златен, седем сребърни и три бронзови медала за математиците от ГПЧЕ

gpcheВ оспорвана надпревара с над 10 000 ученици от 20 страни (Азербайджан, Афганистан, Бразилия, България, Индия, Казахстан, Либия, Малайзия, Мексико, Молдова, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Туркменистан, Турция, Швейцария, Узбекистан, Франция, Южна Корея) на три континента (Европа, Азия и Америка), възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” за пореден път доказаха, че езикът на математиката е достъпен за всички и взеха участие във второто издание на международното състезание „Математика без граници”, провеждащо се от есента на 2013 година, като турнир за ученици от 1-ви до 12-ти клас в 4 кръга – есенен, зимен, пролетен и финално състезание Математически звезди. Първите три кръга са дистанционни – участниците се състезават или в училището, в което се обучават, или в училището – партньор за съответния град. Финалният кръг изисква присъствие. Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всяка група /клас/ с продължителност за решаване 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 10 са с избираем, а 10 – със свободен отговор. Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания получават покана за участие във финалния кръг.

Със своя математически ум и изключителни знания единадесетокласникът Георги Базлянков, ученик на госпожа Миглена Николова, спечели пореден златен медал. Упоритият труд на осмокласниците и тяхната преподавателка госпожа Милена Кьосева е в основата на завоюваните седем сребърни медала от Павел Сарлов, Розмари Туаби, Васил Раев, Георги Събев, Даниел Щерев, Стефан Янев, Теодора Бъчварова и два бронзови медала – от Мутлу Али и Атанас Гарипов. Възпитаникът на госпожа Елена Петрова – Олджай Кахраман, ученик от десети клас, завоюва бронзов медал.

Медалите и сертификатите за успешно представяне бяха официално връчени от госпожа Йорданка Чавдарова, директор на гимназията, която сподели с вълнение, че тези успехи се дължат на упоритостта на учениците и професионализма на преподавателите по математика, които успяват да създадат не един победител, а цял отбор, с който всички трябва да се гордеят. Тя припомни на всички отличени за успехите на Айтен Махмуд от 11 клас, участничка в миналогодишното състезание, която завоюва бронзов медал на Азиатската математическа олимпиада „Математика без граници”, провела се в град Чънду, Китай и им пожела много бъдещи успехи на предстоящата надпревара тази година в Тайланд.

ГПЧЕ „ Христо Ботев”