Националната информационна кампания за осиновяването стъпи и в Кърджали

Със съдействието на община Кърджали днес екип на Българската асоциация „Осиновени осиновители” /БАОО/ проведе поредната си среща в страната, част от националната информационна кампания за осиновяването.В залата на Бизнес инкубатора дойдоха, както експерти, социални работници и специалисти работещи в социални услуги, така и осиновители и осиновени.

Въпреки първоначално обявения информационен характер на срещата тя се превърна в емоционална и вълнуваща дискусия. За това допринесоха членовете на екипа на БАОО, които разказаха собствените си истории на осиновени и осиновители и не скриха вълненията и страхове си, най-вече да не бъдат отхвърлени.

Направи го и Дора Прангаджийска, която изключително емоционално представи книгата си „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. Тя разказа за терзанията на осиновените деца, за необходимостта от това да бъдат обичани и за безкрайното желание на повечето от тях да разберат, кои са биологичните им родители.

Силни емоции сред аудиторията предизвикаха прочетените откъси от книгата й, представени от ученици от ЕГ „Христо Ботев”. Час от тях са сред наградените в литературния конкурс, посветен на осиновяването, който се проведе през миналата година. Точно толкова емоционално бяха приети и личните изповеди на осиновител и дете на осиновен, пише kardjali.bg.

Председателят на организацията Желязка Иванова, която също е осиновител, представи належащите законодателни промени, за да бъдат защитени правата на деца и родители в посока регламентирането на целеви отпуск за осиновяване, независещ от възрастта на детето. Тя коментира и правото на осиновените хора да получат достъп до информация за техния произход, както и готвените от предишното правителство изменения в Семейния кодекс, които не успяха да бъдат разгледани от тогавашното Народно събрание. Иванова подчерта, че по тази тема е воден разговор и с националния обмудсман, в резултат на което ще бъде създадена работна група към него в партньорство с БАОО и с участие на експерти, работещи по темата. Тя ще има задачата да изработи конкретни предложения за законодателни промени.

Източник ->