Роботизиран апарат лекува успешно рака на простатата

В Пловдив е единственото лечебно заведение с последно поколение високоинтензивен ултразвук Хайфу за отстраняване на жлезата и ХистоСкенинг ТТ за ранна диагностика на коварната болест

Архив: Клиника „Медикус Алфа“

Поредните двама пациенти с рак на простатната жлеза бяха излекувани, вече с трето поколение роботизиран апарат за фокална терапия с високоинтензивен ултразвук HIFU /Хайфу/. Клиника „Медикус Алфа“ е единственото лечебно заведение в България, което предлага на пациентите с простатен карцином в ранен стадий възможност за неоперативно отстраняване на жлезата.

HIFU (High Intensive Focused Ultrasound) е иновативна технология за лечение на рак в простатната жлеза. Методът работи чрез частична или пълна деструкция (разрушаване) на жлезата, което води до отстраняването й по неоперативен път. Прилага се активно в световен мащаб при простатен карцином вече повече от десет години, и данните сочат, че ефективността на терапията е напълно сравнима, а напоследък и превъзхожда с резултатите си оперативните методи за радикално отстраняване на простатата – чрез миниинвазивна или отворена хирургия. В същото време лечението чрез високоинтензивен, фокусиран ултразвук има значителни предимства за пациента:

  • минимизиране на риска от постоперативна инконтиненция (изпускане на урина) до по-малко от 5%, срещу 50% при оперативните методи;
  • запазване на еректилната функция, която се губи при над 50% от пациентите, лекувани оперативно;
  • кратък болничен престой – от 2 до 4 дни;
  • бързо възстановяване – пациентът може да се раздвижи до 2 часа след процедурата, а пълното възстановяване на работоспособността се постига в рамките на седмица.

Архив: Клиника „Медикус Алфа“

„Технологията HIFU за лечение на простатен карцином тепърва ще набира скорост, след като вече е възприета за стандартно лечение в САЩ и Европа “, „Методът е с неоспорими предимства за пациентите и намира все по-често приложение в лечението на рак на простата“ обясни д-р Аурел Йовицу, водещ специалист от фирмата-производител на апаратурата, при инсталиране на последното, трето поколение на апарата Sonablate 500, който замени досега функциониращия в клиника „Медикус Алфа“.

Клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив е единственото лечебно заведение в България, където ракът на простата може да се лекува неоперативно, с високочестотен фокусиран ултразвук. Екипът на клиниката има седемгодишен опит при над 100 пациенти в приложението на тази терапия. „Роботизираният апарат функционира чрез специален трансдюсер, който достига до жлезата трансректално, без да е необходимо да се правят разрези. Простатната жлеза се унищожава от фокусираното ултразвуково лъчение, което нагрява тъканите, включително и тумора, до 105 градуса, и ги унищожава милиметър по милиметър“, разказа д-р Рангел Старев, водещ уролог по HIFU-програмата на клиниката. „Предизвикателството на този метод е подбора на пациентите, които трябва да са в ранен стадий на заболяването, до определени стойности на простатно-специфичен антиген (PSA) и хистологична оценка на карцинома по Глисън. В това отношение отново единствени в България имаме предимството да работим с най-сигурната биопсия на простата ХистоСкенинг ТТ. Това е технология, която чрез специален софтуер открива изменените тъкани в жлезата и уточнява местоположението и стадия на простатния карцином, дори в най-ранен стадий (ин ситу). Професионално удовлетворени сме, че разполагайки с двете методики, имаме възможност да предложим възможно най-ранна диагностика и 100% излекуване на пациенти с рак на простатата“, допълни д-р Старев. При наличие на медицински показания, новото поколение апаратура за HIFU позволява простатната жлеза да се третира фокално, само в зоната на тумора, или да се отстрани частично, което още повече подобрява сигурността на лечението и качеството на живот на пациентите.

Източник ->