Кърджали-домакин на 17-тия Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“

Кърджали ще бъде домакин на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон“. Участват над 65 артисти от 5 европейски страни – България, Италия, Кипър, Франция, Холандия. Седемнайстото издание ще започне на 23 юни. От 16.00 часа в Общинска галерия ”Станка Димитрова”ще бъдат представени два музикално – поетични спектакъла: Древноегипетска и ирландска поезия в съпровод на ирландска лира, наречена Розалинд и Португалска поезия с хърди –дърди /средновековен музикален инструмент подобен на латерна/.

Официалното откриване на Международния фестивал ”Перперикон” е в 17, 30 часа пред Дома на културата. По–късно във фоайето ще бъдат представени фотоизложбите на Филип Дончев и Александра Табакова. От 18 часа програмата ще продължи с представлението „Фортуна десперата” – трагедия от античния римски автор Сенека.

Навръх Еньовден, 24 юни, в Градската градина в Кърджали програмата ще започне от 10 часа с шествие и представления на открито. В 11 часа е началото на детския спектакъл „Джуджето Дългоноско”.

Втората фестивална вечер ще бъде в подножието на древния скален град Перперикон. Гостите ще имат възможност да видят уникалния спектакъл „Орфей и Евридика”, който проследява орфическата музикална традиция от древността до наши дни. Включени са малко познати древногръцки и древноримски музикални произведения, български фолклорни мотиви, съвременна метъл музика и 3D мултимедийни и специални ефекти. Идея, постановка и костюми – Румяна Бъчварова, режисура и хореография – проф. д- р Александър Илиев, диригент на класическия оркестър-Йосиф Герджиков, обявен за музикант №1 на България за 2015 г. Солисти Владимир Попов / Орфей /, Венера Мелеки /Евридика/, Олга Динова / вестителка /.Оркестър от солисти на БНР и Софийска филхармония, Gost Warfare – метъл група от студенти и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Балет от студенти от класовете на проф. д-р Ал. Илиев в НАТФИЗ и ПУ„Паисий Хилендарски”. Фестивалът и спектакълът „Орфей и Евридика” са осъществени с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Организатор – Сдружение „Окаста” със съдействието на община Кърджали. Медиен партньор БНТ 1.

Билети за спектакъла „Орфей и Евридика” се продават в мрежата на Ивентим, Български пощи: бул.”България”35, Веселчане, Възрожденци, Студен кладенец, Технополис и бензиностанция OMW, на бул. Беломорски (по пътя за Момчилград).

Осигурени се безплатни автобуси до Перперикон. Те ще тръгнат в 19.00 часа от Дома на културата.

Важно уточнение! В случай на неблагоприятна метеоролигична обстановка спектакълът „Орфей и Евридика” няма да се играе на открито. Вместо него зрителите могат да посетят комедията на Аристофан „Тесмофории” от 19.00 ч. в Дома на културата в Кърджали.

Kardjali.bg

Източник ->