Ардинчани посетиха Централна Европа

Гюнер ШЮКРИ

Над 40 души от Ардино посетиха Централна Европа с маршрут Белград, Загреб, Виена, Прага, Будапеща . По време на шестдневната екскурзия ардинчани имаха възможност да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на Хърватия, Австрия, Чехия и Унгария, както и техните бит и култура.

Най-възрастният участник в групата бе 75-годишния Исмет Юсеин, а най-младият бе 23-годишната Джансу Исмаил. Сред групата бяха и кмета на общината Ресми Мурад, заместникът му Наско Кичуков.

В столицата на Хърватия – Загреб, групата посети най-голямата катедрала „Света Богородица“ и пазарува в Долац, т. нар. „търбух“ на Загреб.

Виена впечатли посетителите си с двореца „Белведере“, построен в началото на XVIII век по поръка на принц Евгений Савойски. Ардинчани направиха пълна обиколка на Рингщрасе (кръгла улица), опасваща централния градски район „Инерщат“. На нея се намират множество величествени частни и обществени сгради, като Виенската опера, Парламентът, Кметството, Императорския театър, Виенският университет и др. Групата не пропусна да се качи и на символа на града – Виенското колело.

Прага предлага на своите туристи величествена гледка от замъка на хълма „Храдчани“. Църквата „Дева Мария“, която е най-старата в Прага, впечатлява със своето великолепие и архитектура. Тук успяха да преминат и през най-прочутия в града „Карловски мост“ на река Вълтава, който свързва цели четири средновековни града. Пешеходната обиколка в града завърши на площад „Старое место“, където се намира известната часовникова кула в Прага. Кулминацията на деня бе разходка с кораб по река Вълтава.

В последния ден от екскурзията групата посети повелителката на Дунава – Будапеща. По време на разходката видяха рибарските кули, църквата „Свети Матиас“, кралския дворец, площада на героите, световноизвестната улица „Ваци“. И тук кулминацията бе нощна разходка с кораб по Дунав.

Групата изказва най-искрени благодарности на кърджалийския туроператор “EMC-ТУРС“ с управител Сейхан Мехмед за добрата организация и на техните шофьори Гюнай Мурад и Селяхтин Мехмед за комфортното и безаварийно пътуване.

Източник ->