Международен симпозиум за Сабахаттин Али ще се проведе в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

По случай 110-годишнината от рождението на световно известния писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али, от 18 до 20 май в Ардино ще се проведе Международен симпозиум на тема „Сабахаттин Али и литературата в България и на Балканите”. Организатори на значимата културна проява са Община Ардино и фондация „Турска литература в Кипър, на Балканите и в Евразия» (КЪБАТЕК), с подкрепата на Министерството на културата.

Това ще бъде първото в историята на Ардино научно събитие, което ще се проведе в родното място на писателя-хуманист. Почетен председател на Организационния комитет е кметът на Община Ардино Ресми Мурад.

„Целта на симпозиума е засвидетелстване от страна на жителите на родния му град Ардино на почит към паметта на Сабахаттин Али, популяризиране на дълбоко реалистичното му творчество сред днешните поколения, за тяхното ценностно и духовно извисяване. Симпозиумът ще допринесе за задълбочаване на изследванията върху богатото творческо наследство на Сабахаттин Али и за утвърждаване на културното сътрудничество на Балканите”, сподели кметът Ресми Мурад.

В симпозиума ще участват учени и писатели от България (от Институт „Балканистика” при БАН, ПУ „Паисий Хилендарски”, Шуменския университет „К. Преславски”), Турция (Анкарския университет), Холандия, Руската федерация (Санкт-Петербургския университет), Кипър (Американски университет), Азербайджан. Очаква се културната проява да бъде посетена и от длъжностни лица от Министерството на културата, представители на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси при Министерския съвет, Фондация „Междуетническа инициатива” и Сдружение „Толерантност”.

Предвижда се издаване на Сборник с представените на Симпозиума доклади и научни съобщения, който ще бъде предоставен на културните и образователните институции.

Източник ->