Петима четвъртокласници намериха и върнаха портмоне с пари и документи

На вчерашния 29 март петима четвъртокласници от СУ „Петко Рачов Славейков“ намират женско портмоне до сладкарница в кв. Възрожденци. Юсеин, Сезгин, Мерт, Николай и Виктор от 3″г“ нито за миг не помислят да направят нещо друго, а подемат издирване на собственика. В портфейла намират 150 евро, 20 лева, лична карта и други документи. Малчуганите питат първата срещната позната жена къде се намира кварталният полицай и моментално се насочват натам. От полицията се свързват с жената и тя си получава загубеното портмоне. В „Славейков“ наричат децата герои, те не се смятат за такива. Някои споделят, че в семействата си са разговаряли какво се прави в подобна ситуция, други – не са разговаряли, но са така възпитани, че дори не помислят за друг вариант на поведение.

Споделят, че и учителките им ги учат така – на взаимопомощ и добротворство. Така например класната ръководителка и втората учителка Дарина Желязкова и Пламенка Радева насърчават децата да не им поднасят букети за 8 март, а да съберат отделените за тази цел средства и да ги дарят за благотворителност.

Нека има повече такива деца, аз да я има България, коментират днес учителите в най-голямото училище. Петимата сладури са получили почерпка от дамата, на която върнаха портмонето, а директорът на училището Милко Багдасаров ще ги награди за достойната постъпка. Съучениците им ще направят кът, в който ще бъдат поставени снимките им като ученици и хора за пример.

Източник ->