Първа копка за реконструкция на водопроводната мрежа в Млечино

Гюнер ШЮКРИ

Започна реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа в ардинското село Млечино. В понеделник кметът на родопското село Гюлистан Садула и представител на фирмата изпълнител направиха първата копка. Строителството предвижда смяна на етернитовите тръби с нови пластмасови тръби. Проектът е на община Ардино и е с национално финансиране.

Азбесто-циментовите тръби съгласно Закона за здравето са забранени за употреба. Освен това, поради честите аварии, при тях се отчитат и големи загуби на питейна вода.

„С настоящият проект проблемът с питейното водоснабдяване в Млечино и околните махали ще бъде разрешен. За преодоляване на острия недостиг на питейна вода през летните месеци се предвижда да се поставят и водомери за оптимално използване на водните количества“, сподели селският управник.

Кметът на община Ардино Ресми Мурад отбеляза, че осигуряването на населените места с ВиК услуги е от първостепенно значение за ръководството на общината. „Предвиждаме реализиране на подобни проекти и за селата Бял извор, Падина, Жълтуша, Брезен и Ябълковец“, уточни Ресми Мурад.

В Млечино водопроводна мрежа е изградена в началото на 60-те години на миналия век и се водоснабдява от два водоизточника – местността „Вардар” и Туристическия комплекс „Белите брези”. Особено през летния сезон местните водоизточници значително намаляват дебита си, което води до режимно подаване на вода.

Източник ->