Учениците на Езиковата гимназия превземат национални територии

В период на предизборни страсти и разгорещени дебати, в които за образованието се говори или песимистично, илив бъдеще време, учениците на Езиковата гимназия методично и без много шум превземат национални територии, полагащи се на най-добрите.

Накратко: 22 ботевци достигнаха до участие на национални олимпиади, а предметите, с които ще се представят са български език и литература, астрономия, философия и трите чужди езика- английски, немски, френски. Безспорни лидери са „немците“- с най-много класирани и национален отбор от 13 ученици от всички степени, което ги нарежда до конкуренцията от градове като София и Варна.

Как едно провинциално училище работи с такъв замах и самочувствие е основателен въпрос, макар и с банален отговор. Упоритият труд и погледът отвъд табелата „Кърджали“ могат да се възприемат като клишетаот всеки друг, но не и от 22-мата олимпийци и техните учители. Знаят, че няма никакво ласкателствовъв факта, че училището им е избрано да бъде домакин на националните олимпиади по френски език и философия.Наясно са, че зад този избор не стои комплимент, а респект пред Езиковата гимназия, която за пореден път изчисти имиджа напровинциалната духовност и стана синоним на елитно образование.

Източник ->